ZMĚNY V PRAVIDLECH

12.03.2019 19:00

Pravidlo 3

Počet hráčů

V. Provedení střídání:

1) Každé družstvo smí vystřídat všechny hráče připravené k utkání a uvedené v Zápise o utkání.

2) Hráči obou týmů vstupují na hrací plochu výhradně od pomezní čáry, kterou před utkáním zvolí rozhodčí. Každý tým má vymezený svůj prostor určený ke střídání. Tento je ohraničen průsečíkem středové a pomezní čáry a zasahuje 6 metrů do hloubi vlastní poloviny hrací plochy. V mimořádných případech má rozhodčí právo prostor vymezený pro střídání týmů před nebo v průběhu zápasu změnit. Důvody takového rozhodnutí je povinen popsat do Zápisu o utkání.

3) Střídání hráčů je možné uskutečnit i v době, kdy je míč ve hře, ale náhradník smí vstoupit na hrací plochu až ve chvíli, kdy ji střídající hráč opustil.

4) Střídání je ukončeno vstupem náhradníka na hrací plochu, tímto se z náhradníka stává hráč a ze střídajícího hráče náhradník. Počet střídání není omezen.

5) Za hráče, opustivšího hrací plochu v jiném místě, než vymezeném v odst. 2), nesmí nastoupit náhradník až do doby, kdy je míč ze hry. V takovém případě jsou příslušníci družstva během hry oprávněni dát rozhodčímu znamení gestem ruky či slovem, aby jej upozornili na skutečnost, že z hrací plochy odstoupil jeden z hráčů a že za něj v příštím přerušení hry nastoupí náhradník.

6) V případě, že hráč opustí hrací plochu v jiném místě, než vymezeném v odst. 2), v přerušené hře, může za něj náhradník nastoupit až v následujícím přerušení hry. Je-li podle názoru rozhodčího hráč vážně zraněn, je pravomocí rozhodčího umožnit jeho střídání již v přerušení, během kterého opustí hrací plochu.

7) Při porušení ustanovení odst. 2), 3), 5) tohoto pravidla rozhodčí hru s ohledem na poskytnutí výhody ve hře přeruší. Provinivším se je pro účely tohoto pravidla vždy náhradník vstupující na hrací plochu. Provinivšího se hráče rozhodčí napomene a nařídí nepřímý volný kop proti provinivšímu se družstvu z místa, kde se nacházel v okamžiku přerušení hry míč (s ohledem na ustanovení Pravidla 10).

8) Není-li možné určit hráče, který pravidlo porušil, napomene rozhodčí kapitána provinivšího se družstva.

9)Střídání v době, kdy je míč ze hry, není důvodem pro zdržení navázání hry.

Pravidlo 7

Zahájení a přerušení hry

II. Na začátku utkání (po brance, v poločase) se hra zahajuje výkopem ze středu hřiště (míč se musí pohnout směrem dopředu). Z výkopu ze středu hřiště lze přímo, tj. bez teče, dosáhnout branky. Při každém dalším přerušení je hra navázána dle důvodu přerušení.

Pravidlo 8

Dosažení branky

III. Rozhodčí branku neuzná, dostane-li se míč přímo, tj. bez teče, do:

1) soupeřovy branky:

a) z nepřímého volného kopu

b) z vyhazování brankáře rukou

c) z autového vhazování V těchto případech nařídí rozhodčí kop od branky.

2) vlastní branky:

a) z autového vhazování

b) ze všech volných kopů

c) z kopu z rohu

d) z výkopu ze středu hřiště V těchto případech nařídí rozhodčí rohový kop. Když byl volný kop prováděn z vlastního brankového území, pak se volný kop opakuje

e) z kopu od branky V tomto případě se kop opakuje.

Pravidlo 13

Kop z rohu

Přejde-li míč brankovou čáru mimo prostor branky a jako poslední se ho dotkl hráč bránícího družstva, provádí útočící družstvo kop z rohu.

Míč musí být umístěn do rohového čtvrtkruhu o poloměru 40 cm, který je blíže k místu, kde míč přešel brankovou čáru. Není-li rohový čtvrtkruh na hrací ploše vyznačen, umístí se míč tak, aby byla dodržena jeho maximální vzdálenost od spojnice postranní a brankové čáry odpovídající uvedenému poloměru.

Míč je ve hře, jestliže byl kopnut a zjevně se pohnul; přitom nemusí opustit rohový čtvrtkruh.

Při provádění kopu od branky musí být všichni soupeřovi hráči nejméně 5 metrů od míče, dokud míč není ve hře.

Z kopu z rohu lze přímo, tj. bez teče, dosáhnout branky.

Pravidlo 15

Osobní tresty

I. Napomenutí:

1)Rozhodčí má právo napomenout hráče, jestliže mj.:

a)opakovaně porušuje pravidla hry

b)projevuje slovem nebo gesty nesouhlas s výrokem rozhodčího

c)dopustí se jiného nesportovního chování

2)Napomenutí se provede ukázáním žluté karty.

II. Vyloučení:

1)Rozhodčí vyloučí hráče, jestliže mj.

a)se dopustí hrubého faulu

b)chová se hrubě nesportovně (např. plivne na protihráče nebo rozhodčího)

c)používá hrubých a urážlivých výrazů

d)úmyslně zamezí rukou či faulem dosažení branky

e)dopustí se přestupku, za který může být napomenut a předtím již napomínán byl 2)Vyloučení se provede ukázáním červené karty

3)Vyloučený hráč musí bez zbytečného otálení opustit prostor hřiště

4)Za vyloučeného hráče smí po uplynutí 10 minut nastoupit náhradník, je-li k dispozici

a)tato doba se při obdržení branky nezkracuje

b)tato doba začíná běžet okamžikem, kdy je při navázání hry bezprostředně po vyloučení míč ve hře

c)tato doba není nijak ovlivněna případným vyloučením dalšího hráče

5)Při vyloučení náhradníka pokračuje družstvo v nezměněném počtu hráčů.

6)Tímto pravidlem není nijak dotčeno ustanovení Pravidla 5, čl. VIII./1)

Výklad:

Vyloučený hráč se do hry nevrací, avšak po uplynutí 10 minut hry za něj může nastoupit náhradník (pokud má družstvo náhradníky připravené ke hře). Je-li v době, kdy běží čas vyloučení hráče či hráčů, utkání přerušeno na delší dobu (zranění hráče, zakopnutí všech dostupných míčů mimo okamžitý dosah apod.), nastaví rozhodčí promeškanou dobu k času vyloučení. Dojde-li k vyloučení více hráčů jednoho družstva najednou či v krátkém časovém úseku tak, že počet hráčů ve hře by klesl pod 3+1, utkání bude ukončeno pro nedostatečný počet hráčů a o jeho výsledku rozhodne STDK.