2022 JARO

07.09.2022 09:27

30.SAISON

 

1.kolo

Anton aus Tirol – Malostranský SK 10:7 (6:4)

Středa 23.3.2022; 18:00 hřiště HRAB1; UMT3

Sestava: A1 Vlasta - A2 Meďák, A3 Karel, A8 Mojmír, A10 Sváťa, A18 Zdenda,  A11 Kuba, A12 Milánek, A15 Burgy, A5 Kopa

Branky: 3.min 0:1; 8.min 0:2; 11.min A15 Burgy 1:2; 15.min A15 Burgy 2:2; 17.min A2 Meďák 3:2; 18.min 3:3; 20.min A5 Kopa 4:3; 24.min A15 Burgy 5:3; 27.min A15 Burgy 6:3; 30.min vlastní (A3) 6:4; 41.min A15 Burgy 7:4; 46.min A11 Kuba 8:4; 49.min 8:5; 52.min A1 Vlasta 9:5; 54.min 9:6; 59.min 9:7; 60.min A15 Burgy 10:7

Podzimní sezónu 2021 končili Antoni pěti výhrami v řadě, v prvním jarním kole navlékli šestý korálek! Na úvodní zápas se postupně hlásilo do hry deset Antonů. Nebylo to tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, absenci nahlásili devítka a jedenatřicítka, třináctka o sobě "pro jistotu" vůbec nedala vědět. To by mohlo vypadat jako problém, ale Antonům se uzdravili dlouhodobí marodi Burgy s Milánkem a do areálu na Hrabákové jako první nakráčel Kopa s budíkem v hrudi a názorem: "Když s tím může Eriksen hrát premier league, tak já tu hanspaulku zvládnu taky!" A zvládl - s elegancí a grácií! Den před zápasem hlásil zdravotní problém Kočka a tak jsme do branky zastrčili Vlastu a šlo se na věc.

Začátek zápasu optimistický nebyl. Burgy se objevil na tartanové dráze okolo hřiště s úvodním hvizem, Kuba až v desáté minutě a v té chvíli Antonům nebylo dobře. Už ve třetí minutě obrana nedokázala odvrátit nájezd Malostranských a důrazný útočník věšel do odkryté branky - 0:1. V osmé minutě se Antonská obrana mohla ukřičet. Tři ofenzivně laděné kuželky se na půlící čáře seřadili do rovnoběžky, což by možná vypadalo hezky na vojenské přehlídce, ale ve fotbalové praxi stačilo, aby se čtyři soupeři rozeběhli a míč mezi nimi prostrčili. Vlasatý borec na naší levé straně měl dost času, aby si balón zpracoval, zkontroloval postavení gólmana i branky a utáhl placírku na zadní tyč - 0:2. V té chvíli to s Antonskými ambicemi nevypadalo dobře, ale právě v ten moment dorazil Anton 11 Kuba i se svým roztomilým doprovodem. Obě děti poznaly neskutečné množství strýčků a vůbec netušily, že Antonům nesou štěstí. V 11.minutě to sebevědomý zadák Malostranských přehnal se suverenitou, Burgy na něj zatlačil, míč mu odebral a s přehledem snížil - 1:2. V patnácté minutě nasadila patnáctka k obligátnímu slalomu s jistou koncovkou a za dvě minuty Burgyho kličky vyústily v kolmici na Zdendu, který u pravé tyče našel připraveného Meďáka - 3:2! Z vedení jsme se neradovali dlouho, už za minutu bylo vyrovnáno, ale přestřelka byla s bídou ve své polovině. Uběhly další dvě minuty, než Zdenda vykouzlil krásnou uličku na rozeběhnutého Kopu a Anton pět oslavil svůj návrat zpoza druhé strany bytí tím, že šoupnul balón skrze nohy nebohého gólmana - 4:3. Když se za další čtyři minuty Burgy proháčkoval po levé straně a drze nasadil brankáři soupeře z úhlu další jesle, bouchly v Malostranských saze a svého gólmana z branky vyhnali. Tím sice získali na poslední pozici šikovné nohy na rozehrávku, ale zmenšili svůj počet mužů do pole na jediný kousek na střídání a ani nový gólman dlouho čisté konto neudržel. Patnáctka ho pokřtila luxusním blafákem, kdy si přehodila míč z pravé nohy na levou - 6:3. Ovšem i před brankou Antonů bylo rušno, rychlá akce po levé straně z našeho pohledu vyústila v prudký přízemní centr a Anton tři zabránil útočníkovi Malostranských ve skórování jenom tím, že si míč do branky zasunul sám - 6:4.

Na začátku druhé půle se brankostroj trochu zasekl. Antoni více bránili, Malostranští své šance dílem zahazovali, dílem je pochytal gólman, jednou na brankové čáře zasáha obrana. Nakonec se jako první ve druhé půli prosadil Burgy, který si šikovně po autovém vhazování přehodil vysokého zadáka a obstřelil gólmana - 7:4. Potom si Kopa na levé straně útoku připravil pozici, počkal na náběh právě vystřídavšího Kuby a poslal mu luxusní přízemní přihrávku napříč obranným pásmem soupeře. Anton 11 z ostrého úhlu procedil míč do branky poosmé - 8:4. Malostranští zaregovali větším zapojením gólmana do hry v poli, což vedlo jednak k rychlému snížení na 9:5 po rozborce Antonské obrany, ovšem ve druhé řadě i k pokusům trefit odkrytou branku přes celé hřiště. Jednou minul Burgy, jednou i Vlasta z brány, ale tomu to v 52.minutě už vyšlo dokonale. Míč jednou skočil a zamotal se do sítě pod břevnem. Našeho gólmana to tak nabudilo, že to zkusil ještě dvakrát, jednou branku minul, podruhé "vyprášil kožich" útočníkovi soupeře, otáčejícímu se zády dobře metr před vápnem. Nadějně vypadal i pokus trojky od našeho pravého rohového praporku, ale míč proskákal pár čísel vedle levé tyče. Pokud jsme si mysleli, že nám čtyřbrankové vedení necelých deset minut před koncem dodá klid, spletli jsme se. Malostranští fotbal umějí a nepotřebují k tomu mnoho. Dvakrát jsme nedotáhli do koncovky útok ve dvou a rychlý nájezd tří útočníků s míčem u nohy na tři obránce v obou případech skočil snadnou koncovkou do odkryté branky. Ovšem výhru si Antoni vzít nedali, v posledních vteřinách Karel před vlastním vápnem sebral kolmici Malostranských, místo pokusu o další dalekonosný projektil poslal procítěnou přihrávku připravené patnáctce a nejlepší hráč zápasu symbolicky se závěrečným hvizdem dovezl do prázdné soupeřovy branky svůj šestý zářez - 10:7.

Antonskou hvězdou číslo jedna v tomto utkání nemůže být nikdo jiný než Anton 15 Burgy - šest branek se nedává každý den. Druhou hvězdu najdeme v brance, inkasovat sedmkrát je sice dost, ale kousek s gólem přes celé hřiště přebije ledacos. Třetí hvezdu si připne v obnovené premiéře Anton 5 Kopa - gól a asistence od hráče, který loni v létě už ťukal na nebeskou bránu, nemůže zůstat bez ocenění. 

 

2.kolo

Anton aus Tirol – J.R.Club 7:2 (2:2)

Středa 30.3.2022; 18:00 hřiště HRAB1; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A2 Meďák, A3 Karel, A8 Mojmír, A10 Sváťa, A18 Zdenda,  A11 Kuba, A12 Milánek, A15 Burgy, A5 Kopa, A23 Zbóřa

Branky: 8.min 0:1; 22.min A23 Zbóřa 1:1; 24.min 1:2; 30.min A18 Zdenda 2:2; 32.min A15 Burgy 3:2; 37.min A15 Burgy 4:2; 42.min A23 Zbóřa 5:2; 45.min A23 Zbóřa 6:2; 49.min A18 Zdenda 7:2

Začátek sezóny zatím vedoucí mužstva vnímá jako jeden velký opojný sen. Po podzimních trablech se sestavou se na druhé kolo hlásili všichni Antoni z kola prvního plus Zbóřa, který si pro své působení v Antonu zvolil oficiální číslo 23. To znamenalo pět lidí na střídání! V průběhu odpoledne se sice zvedly hlasy, že dvě pětky jsou zbytečně moc, ale tyhle snahy vedoucí týmu rázně utnul. Odměnou mu byl týmový výkon, který se hlavně ve druhé půli blížil ideálu, ale to předbíháme, hezky popořádku.  

První půle nezačala úplně dobře, v osmé minutě přišla až nečekaně fatální ztráta míče uprostřed hřiště, která vyústila v rychlou předávku míče mezi soupeřovými útočníky před Kočkou a osamocený střelec zamířil o levou tyč do sítě - 0:1. Tenhle vývoj byl pro Antony noční můrou, J.R.Clubští zavřeli svou obranu, ve čtyřech bránili vlastní pokutové území a vybojované míče posílali na vysoké útočníky. Takové duely, kdy důrazní obránci nemají problém utnout čáry-máry našich útočníků nad balónem nějakým tím ostřejším zákrokem, nám nikdy neseděly. Kočka nás dvakrát udržel na dostřel a náš nápor došel odměny ve 22.minutě. Anton 23 Zbóřa převzal míč na levé straně hřiště, navedl si jej na střed, ustál dva fauly a za ponechanou výhodu se poděkoval utěšenou přízemní ranou k pravé tyči - 1:1. Dlouho jsme se z nerozhodného stavu netěšili, už za dvě minuty jsme relativně dobře pokrytou situaci před vlastní brankou degradovali tím, že se hned tři bránící hráči vrhli vstřít střelci napřahujícímu ze střední vzdálenosti a nechali tak za sebou autora první branky, který si na nepřesnou střelu šikovně počkal u Kočkovy pravé tyče - 1:2. Poslední minuta první půle přinesla do zápasu hodně emocí: nejprve byl při pokusu o střelu faulován Zdenda, my jsme reklamovali, že šlo o zákrok ve vápně, soupeři se zas nelíbilo, že vůbec bylo pískáno. Nakonec tedy sudí "šalamounsky" postavil míč na kraj vápna, Zbóřa jej posunul směrem ke Zdendovi a ten využil toho, že krajní hráč v tříčlenné zdi neudržel své postavení. Rána skrz zeď skončila u pravé tyče - 2:2. Hned po rozehrání se nejprve soupeři domáhali faulu na půlce, vzápětí byl Zbóřa sestřelen podobně jako před chvílí Zdenda. Rozhodčí to vyřešil ukončením první půle, ale emoce plály i chvilku během přestávky, zdálo se, že druhá půle bude hodně nervózní.

Ovšem na to nakonec nedošlo, protože jsme rychle překlopili misky vah na svou stranu. Hned ve 32.minutě Anton 15 Burgy vystihl kolmici jednoho z obránců soupeře, vyrazil jeden na jednoho a překvapivě místo kličky zvolil střelu. Balón škrtl o nešťastného autora původní rozehrávky a podivně rozkročivší se gólman dostal parádní jesle - 3:2. Za pět minut bylo ještě veseleji, Burgy převzal Zbóřovu přihrávku u pravé tyče soupeřovy branky, míč si ťuknul okolo gólmana napříč vápnem a u levé tyče jej dostihl právě tak včas, aby jej z otočky dokopl do branky - 4:2. Za dalších pět minut Anton 23 vybruslil ze zdánlivě neřešitelné situace tak, že z pravé strany napálil míč do chumlu před sebou. Střela škrtla o jednoho z beků a znovu prošla bezmocnému gólmanovi mezi nohama - 5:2. To už jsme tak nějak tušili, že další dva body míří do našeho "domečku". Velký počet lidí na střídání vedl k tomu, že na hřišti byl v každém okamžiku hráč plný sil a ochoty nejenom účelně napadat rozehrávku soupeře, ale i zabrat směrem dozadu. Dařilo se nám skloubit oba herní styly: často jsme odebrali soupeřům míč ještě na jejich polovině, ale když se soupeři dokázali dostat s míčem za půlící čáru, vždycky byli minimálně tři bránící Antoni pod balónem. Když už něco prošlo - a že hlavně střely ze střední vzdálenosti měli soupeři hodně dobré, málokdy jim něco letělo mimo tři tyče - skvěle zasáhl Kočka. A do toho jsme byli produktivní. Burgy poslal za obranu soupeře jemný oblouček a Zbóřa míč stejným způsobem poslal za vyběhnuvšího gólmana pošesté. Ve 49. minutě už značně omlácený brankář zastavil další nebezpečnou střelu a Zdenda mu míč ležící vedle bezmocně položené ruky dloubl do sítě posedmé - 7:2. 

J.R.Club disponuje zajímavým celkem, v průběhu prvního poločasu bychom asi nečekali, že nakonec budeme brát výhru o pět branek. Jak bylo napsáno na začátku, výkon ve druhé půli se blížil tomu, co bychom si představovali v každém utkání. S hvězdami bych v tomto utkání naložil "šalamounsky": ofenzivní trojlístek Anton 15 Burgy - Anton 23 Zbóřa - Anton 18 Zdenda si svorně připíná hvězdu číslo 1 až 3. Tahle trojice se podělila o všechny góly, nahrála si na ně a dokázala zabrat i směrem dozadu. Speciální ocenění dostává Anton 1 Kočka, který o sobě díky určitým zdravotním problémům před zápasem hodně pochyboval, ovšem laťku si pro další zápasy nasadil hódně vysoko.

 

3.kolo

Anton aus Tirol – STG Milovice 3:4 (2:2)

Středa 6.4.2022; 18:00 hřiště HRAB3; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A2 Meďák, A3 Karel, A8 Mojmír, A10 Sváťa, A18 Zdenda, A11 Kuba, A15 Burgy, A5 Kopa, A23 Zbóřa

Branky: 11.min A23 Zbóřa 1:0; 12.min. 1:1; 24.min 1:2; 26.min A3 Karel 2:2; 34.min A15 Burgy 3:2; 37.min 3:3; 42.min 3:4

Milovičtí, kteří nás čekali ve třetím jarním kole, patří mezi nejhůře čitelné soupeře v naší soutěži. Borci z malého města na půli cesty do Mladé Boleslavi, nechvalně proslulého pobytem sovětských vojsk, se ne vždycky sejdou v ideálním složení a i díky tomu se ve druhé lize často zachraňují na poslední chvíli. V živé paměti máme podzimní výprask 1:12 který jsme utrpěli na domácím hřišti našeho soupeře v Běchovicích, kdy se sešel v mimořádné sestavě, ovšem z historie pamatujeme i jasné vítězství 11:0 z doby, kdy byli Milovičtí kolo před koncem jistě zachráněni. V prvním kole naši soupeři utrpěli debakl 1:15, což mohlo vyvolávat naději, že scházení se ve všední den mimo výpadovku na Boleslav by mohl být stále problém, ale tyhle myšlenky vzaly za své, když jsme viděli, že na Hrabákovu dorazili borci v modrém v počtu devíti hráčů do hry. Kdo ovšem dlouho chyběl, byl rozhodčí. Až v okamžiku, kdy Sváťa vyhrabal píšťalku a chystal se zápas odřídit, se v areálu objevila dvojice hovořící rusko-česko-slovensky a ujala se svých povinností.

Zápas záhy dostal jednoduchý scénář: Milovičtí hrají v šesti. Jejich gólman je regulérním hráčem do pole, čehož hojně využívali. Antoni tedy byli nuceni bránit od půlky a doufat, že se jim podaří vysokého postavení gólmana po nějaké té chybce využít. Asi neprozradíme žádné velké tajemství, když hned na začátku uvedeme, že doufání byl marné, gólman byl neskutečně precizní. Přesto se Antoni ujali vedení. V 11. minutě Mojmír na půlce hřiště vybojoval balón, kolmicí vysunul Zdendu, ten ihned okolo posleního obránce oslovil Zbóřu a Anton 23 v samostatném nájezdu zkušeně počkal, až si gólman trochu přičapne a zvedl míč pod břevno - 1:0. Z vedení jsme se dlouho neradovali, hned po rozehrání si obrana nepřebrala útočníky úplně ideálně, jeden z nejlepších hráčů soupeře si připravil míč na střelu a ze střední vzdálenosti parádně vymetl Kočkovi levou šibenici - 1:1. Na začátku třetí desetiminutovky už hosté vedli, když jejich kapitán precizně z voleje zametl do branky polovysoký centr z rohového kopu. Tentokrát jsme rychle vyrovnali my. Anton 11 Kuba dostihl kolmici po pravé straně, protáhl se s míčem okolo brankové čáry a vyzval ke skórování nabíhajícího Antona 3, který zatloukl míč pod víko.

Na začátku druhé půle dostala důrazné varování trojka. Nenápadný útočník mu u pravé postranní lajny nasadil ukázkové jesl a samostatný únik z úhlu zakončil těsně vedle vzdálenější tyče Kočkovy branky. To Antonům se první povedenou akcí podařilo dostat do vedení. Anton 15 Burgy vystihl pomalou předávku míče mezi Milovickými beky, u levé postranní čáry byl u balónu dříve než soupeř, přihrávkou okolo nešťastného rozehrávajícího našel Zdendu a ten mu míč druhým dotykem okolo bezmocného brankáře vrátil - 3:2. Ani do třetice vedení jednomu z týmů dlouho nevydrželo. Antoni obsadili všechny hráče soupeře a tak se na zteč vydal gólman, kousek za půlkou do balónu praštil a jeho rána na úrovni penalty škrtla o zaklíněnou dvojici. Kočka tak dokončil svůj zákrok pádem k pravé tyči, zatímco míč přetnul brankovou čáru u tyče levé - 3:3. Krátce před započetím poslední čtvrtiny zápasu se naplnil těžký osud Antona 3. Soupeřův dlouhý odkop zpracoval relativně rychle, ale tak dlouho váhal co s míčem, až jej soupeřův borec dostoupil, pokus o rozehrávku srazil a nájezd na Kočku vyřešil nekompromisně - 3:4. Zdeptaný Karel se s hlavou v dlaních odplazil ze hřiště a rychle vyhodnotil, že v tomhle psychickém stavu bude platnější, když se přesune za branku soupeře, kde bude podávat balóny, pro které gólman hostí chodil čím dál pomaleji. Odtud potom sledoval marné snažení svých spoluhráčů o vyrovnání a nejvíce se zapotil v momentě, kdy Burgy dalekonosným pokusem vetkl balón do větví přilehlé vrby. Milovičtí rychle vycítili, že nejistý sudí bude pískat spíš méně než více a značně přitvrdili. Samotný kapitán předvedl nějakých šest ostřejších zákroků, po který se těžce zvedali ze země hlavně Kuba, se Zbóřou a paradoxně dostal žlutou až na lajně, kdy si směrem k sudímu neodpustil nějakou tu poznámku. Vedle urputné obrany nám Milovičtí ukázali, že jejich góman umí nejenom nohama. Nejprve lehce nadzvedl Burgyho přihrávku, kterou už se chystal zasunout do branky Meďák, potom dvakrát skvělým reflexem na čáře vychytal Kubu a nakonec další ránu Antona 11 vychýlil na tyč. Na druhé straně Kočka jednu ránu vytáhl nad břevno ramenem a v samotném závěru byl včas na zemi při zakončení po rychlém brejku.

Antoni se tedy dočkali první ztráty bodů v zápase, který bolel. Dá se říci, že nebyli horší, zápasu by více slušela remíza, ale některé branky - zvláště tu poslední - soupeřům doslova vnutili. Míčová kouzla Antona 15 na soupeře tentokrát úplně neplatila. Nejlepším Antonem byl Anton 23 Zbóřa, zdatně mu sekundovali Anton 18 Zdenda se dvěma asistencemi a Anton 11 Kuba. Teď máme dva týdny pauzu na vyléčení všech bolístek a to nejenom na těle, ale i na duši... 

 

4.kolo

Anton aus Tirol – Stará Garda 1:8 (0:7)

Středa 21.4.2022; 17:00 hřiště DEKAN; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A2 Meďák, A3 Karel, A8 Mojmír, A10 Sváťa, A4 Vlasta, A9 Mlaďas, A12 Milánek

Branky: 03.-30.min. 0:7; 52. Anton 2 Meďák 1:7; 60.min. 1:8

Jestli si vedoucí mužstva v prvních kolech pochvaloval docházku, před čtvrtým kolem mu na dlouhých kadeřích přibyla pořádná dávka šedin. Počáteční nadšení z toho, že se do hry poprvé na jaře hlásí Anton čtyři, opadalo spolu s tím, jak začali absence hlásit střelci z úvodních zápasů. Jednoho, dva hráče z naší ofenzivní letky bychom asi ještě nahradili, ale když vedle osmnáctky, třiadvacítky a patnáctky nahlásila dvě hodiny před zápasem nepřekonatelné potíže i jedenáctka, bylo jasné, že tenhle zápas se může stát noční můrou. K dovršení všeho ještě devítka s dvanáctkou hlásily zpoždění, takže zbylí Antoni byli vděční, když se u plotu za hřištěm objevil alespoň Anton 2, abychom nezačínali ve čtyřech.

Stará Garda do tohoto zápasu vletěla ve stylu: „Do čeho kopnu, to spadne do brány“. Ve třetí minutě rána kapitána Staré Gardy škrtla o pozadí útočníka přebíhajícího před brankou – 0:1. Za čtyři minuty rána téhož hráče ze střední vzdálenosti minula všechny hráče před brankou a zamířila přesně k levé tyči – 0:2. V sedmé minutě relativně zformovaná obrana přihlížela, jak jeden soupeř od brankové čáry přihrává a obránce nabíhající z druhé strany zatlouká míč pod víko – 0:3. Když ve dvanácté minutě Gardisté dovezli do prázdné branky čtvrtý pozdrav, nebylo o co hrát. Antoni rychle zjišťovali, že nelze hrát na brejky, když vepředu mají hráče, co neobejde ani patník. Čím rychleji byl míč poslán na půlku soupeře, tím rychleji se vracel. Čím víc hráčů se do útoku pokusilo zapojit, tím více jich chybělo v obraně. Charakteristická situace předcházela pátému gólu: na rohový kop nabíhali tři Antoni, rozehrávající ani jednoho nenašel a pátý Anton na půlce marně čelil pohromě – tři hráči s míčem u nohy si v pohodě pohráli i s gólmanem. V závěru první půle Antoni zkusili tedy alespoň více držet míč. Dlouhé obehrávání vedlo k tomu, že se obrana soupeře v klidu zformovala, odpočinula si, jakmile Antoni překročili půlící čáru, balón uzmula a už jej vezla vstříc dalšímu gólu. Soupeřům vyskočilo sebevědomí do obludných výšin a vycházelo jim vše. Kombinace z první, či druhé, narážečky i píchnutí míče na dlouhou nohu, to vše dělalo z Antonů kuželky. Nebylo úplně všechno špatné: Milánek po autovém vhazování Vlasty trefil hlavou tyč, několikrát zasáhl i vysoký gólman, ovšem poločas stejně ukončila nesmyslná klička z rohu hřiště na střed vlastního pokutového území, po které se nejlepší střelec zápasu poděkoval zkompletováním hattricku.

Do druhé půle jsme šli s cílem udržet jednociferný výsledek, což se nakonec podařilo. Zčásti proto, že starší hráče soupeřovy sestavy čekal hned po našem zápase duel superveránské ligy a tak se začali šetřit, ovšem i proto, že jsme konečně našli nějaký funkční herní styl. Na hrot jsme vysunuli služebně i věkově nejmladšího Antona a Vlasta, byť zatím v Antonu nastupuje v zadních řadách, ukázal, že by snad mohl být konkurenceschopný i na hrotu. Dlouhé balóny udržel i rozdal a my se vrhli za čestným úspěchem. Dlouho marně. Gólman Staré Gardy nám dělal problémy vždycky a tak i tentokrát jsme se mohli přesvědčit, že překonat jej pouze střelou, kterou dobře vidí, není úplně jednoduché. Parádní zákrok vytáhl proti dvě bombám Vlasty, jednou jej na zem dostal i Meďák. Karel z pravé strany napálil tyč, do boční sítě z druhé strany mířil Mlaďas. Soupeřům už trochu chyběla hladovost po gólech, takže minutí prázdné branky bylo provázeno úsměvem, gólem neskončil ani nájezd dvou útočníků na osamoceného gólmana. Necelých deset minut před koncem jsme zahrávali trestný kop z pravé strany, prudký míč jeden z obránců ztlumil a druhý chtěl odkopnout, ale trefil pouze Karla a Meďák míč přizvedl těsně předtím, než by jej gólman schoval do rukavic - 1:7. Ani dílčí vítězství ve druhé půli nám nebylo dopřáno, obraná trojka Antonů během poslední akce celého zápasu doslova vnutila soupeřům osmý zápis.

Hvězdy v tomto zápas nehledejme, nějaké měřítko snesl pouze Anton 4 Vlasta. Na pováženou je, že nás takhle spráskal soupeř, který ve třech předchozích zápasech nezískal ani bod a měl skóre 9:22. V dalším kole nás čeká suverén soutěže, který má po čtyřech kolech osm bodů a skóre 38:8…

 

5.kolo

Anton aus Tirol – Santa Dominika 11:3 (4:1)

Středa 27.4.2022; 18:00 hřiště HRAB1; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A2 Meďák, A3 Karel, A5 Kopa, A8 Mojmír, A11 Kuba, A12 Milánek, A15 Burgy, A18 Zdenda

Branky 3.min A11 Kuba - 1:0; 4.min A18 Zdenda - 2:0; 23.min A11 Kuba - 3:0; 24.min - 3:1; 29.min A15 Burgy - 4:1; 34.min A15 Burgy 5:1; 42.min A2 Meďák 6:1; 45.min - 6:2; 48.min A18 Zdenda - 7:2; 50.min A15 Burgy - 8:2; 53.min - 8:3; 54.min A5 Kopa - 9:3; 59. A15 Burgy - 10:3; 60.min A18 Zdenda - 11:3

V pátém kole na Antony čekala dosud suverénní Santa Dominika. Co jsme měli informace, tak tým, který se kdysi zúčastňoval turnajů pořádaných Antonem, zestárl a přenechal soutěž "mladým", kteří mají ambice postoupit. Milovice, s nimiž jsme prohráli 3:4, od nich inkasovali v prvním kole patnáctibrankový debakl, tak jsme čekali kolotoč, zvláště když jsme minule tak vybouchli s dosud bezbodovou Gardou. Ovšem zápasy Hanspaulky postrádají veškeré logické zákonitosti. Vždycky záleží na tom, jak se kdo sejde a nám po minulém výpadku dorazili Antoni patnáct, jedenáct i osmnáct, což samozřejmě znásobilo Antoňáckou sílu. Oproti tomu soupeři měli v základní sestavě tři "mladíky" a dva o hodně starší zadáky, evidentně z původní sestavy a v průběhu první půle dorazil ještě jeden čerstvý veterán. Každopádně i tak jsme nastupovali s respektem.

Vstup do zápasu jsme měli famózní. Ve třetí minutě Burgy dloubl balón přes obranu soupeře zprava doleva, Kuba se do něj opřel z voleje "béčkem" a lépe trefit snad nemohl, míč vymetl vzdálenější šibenici - 1:0. Snad aby si soupeři nemysleli, že to byla náhoda, hned z další akce Burgy prostrčil míč mez obránci a napříč vápnem probíhající Zdenda jej procítěně zády k brance přizvedl nad rameno bezmocného gólmana - 2:0. S dvougólovým vedením v zádech se Antonům dýchalo královsky. Dominikánští borci se hrnuli dopředu, čímž vznikaly dost velké prostory pro Burgyho se Zdendou, na druhé straně měl svůj den Kočka, který pochytal hodně střel a zvláště trojka jej o přestávce blahořečila, že pokryl její kiks při rozehrávce. Ve 23.minutě Kuba víceméně zkopíroval svou úvodní trefu. Sice nestřílel z voleje, ale ze stoje svou silnější pravou, ale místo bylo stejné a cíl také, opět se vlnila síť v pravé šibenici - 3:0. Už za minutu bylo sníženo: jednoduché přenesení hry na pravou stanu naší obrany vyústilo v přízemní centr, který prošel Karlovi mezi nohama a zbytek obrany si při pohledu na střelce před osamoceným Kočkou zahrál hru na kamenné sochy. Antoni však měli trumf v podobě Burgyho. Ten ještě před poločasovou přestávkou dovezl míč k brance soupeře a v okamžiku, kdy všichni čekali kličku na beka, prásknul do balónu levačkou - 4:1.

I do druhé půle měli Antoni skvostný nástup. Nejprve tedy Zdenda nepropálil gólmana po ideální přihrávce zleva, kdy na něj zírala polovina prázdné branky, vzápětí Burgy lehkým oboučkem přehodil nejenom brankáře, ale i břevno. Pak už se to začalo sypat. Anton 15 zopakoval svůj kousek z první půle, kdy místo všemi očekávané kličky nečekanou střelou uklidil míč na zadní tyč - 5:1. Potom si Zdenda navedl míč okolo beka ze středu doprava a asi jenom on ví, jestli střílel a o hodně minul, nebo věděl o dvojce zavírající zadní tyč. Buď jak buď, Meďák si na koncovce pochutnal - 6:1. Ani soupeři nepřestali zaměstnávat Kočku a i jim se podařilo v podstatě zkopírovat svou gólovou akci: trojka znovu dostala jesle a střelec opět byl u míče dříve než Kočka i váhající zbytek obrany - 6:2. O nějakém dramatu však nemohla být řeč. Ve 48. minutě zahrával Anton 15 rohový kop, dal si dost na čas, čímž zřejmě obranu soupeře uspal, protože ti předvedli dokonalé "štronzo" a Zdenda, coby jediná pohyblivá částice uvnitř jinak přeplněného pokutového území, si bez problémů našel přízemní přihrávku a ukázkově ji poslal k tyči - 7:2. V 50. minutě se ke gólu vehementně hlásil Meďák, ale nejenom rozhodčí si všimnul, že míč, který z kopačky Burgyho neomylně mířil do sítě, minul - 8:2. Sedm minut před koncem si zřejmě nejšikovnější hráč soupeře hodil míč okolo Karla a neomylně zamířil o bližší tyč do sítě, ovšem tohle snížení jenom vybudilo Burgyho k poslední ďábelské pětiminutovce. V ní nejprve oslovil u pravé tyče nabíhajícího Kopu - 9:3, potom sám spolehlivě do sítě soupeře "načepoval" desítku a v poslední minutě ještě poslal na zteč Zdendu, který pod padajícím gólmanem kanonádu uzavřel - 11:3. 

Hvězdy v tomto zápase byly jasné a neoddiskutovatelné: Anton 15 Burgy coby hvězda číslo 1 zářil měrou vrchovatou, rukou nedílnou si druhou hvězdu mezi sebe dělí střelecky disponovaní Antoni 18 Zdenda a 11 Kuba. Malou hvězdičku přidáváme Kočkovi, který pochytal spoustu šancí a jenom tak mimochodem rozjel i dvě gólové akce. 

Takhle by to šlo. Teď mají Antoni týden pauzu a na další zápas za 14 dní chystá nejužší vedení pro své svěřence překvapení.

 

6.kolo

Anton aus Tirol – Po útlumu 7:3 (3:2)

Středa 11.54.2022; 18:00 hřiště HRAB1; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A2 Meďák, A3 Karel, A4 Vlasta, A5 Kopa, A8 Mojmír, A10 Sváťa, A11 Kuba, A12 Milánek, A15 Burgy, A18 Zdenda,. A23 Zbóřa

Branky 13.min 0:1; 16. min. A23 Zbóřa - 1:1; 20.min - 1:2; 21.min. A15 Burgy 2:2; 22.min A11 Kuba - 3:2; 35.min A11 Kuba 4:2 44.min. A4 Vlasta - 5:2; 58.min A15 Burgy - 6:2; 60.min 6:3; 60.min A18 Zdenda - 7:3

Antoni si k jubilejní třicáté sezóně pořídili novou výbavu. Na zápas šestého kola dostal každý Anton dva nové dresy a teplákovou bundu  a podle toho vypadala účast na zápase. Výzvu, aby se dostavili všichni aktivní Antoni, nevyslyšeli pouze devítka a třináctka, do hry se hlásila i s kotníkem laborující třiadvacítka! Antoni tak měli k dispozici to nejsilnější, co jsou schopni dát dohromady a očekávalo se pouze vítězství.

Ovšem začátek zápasu proti týmu s mnohoznačným názvem "Po útlumu" tak jednoduchý nebyl. Zdenda sice otřásl břevnem soupeřovy branky, ale vedení se ujali hbití soupeři, když jejich gólman zkrotil Zdendovu hlavičku po rohu, rychlým výhozem poslal na zteč svého hroťáka a ten parádním volejem vymetl pavučiny v pravé šibenci Kočkovy svatyně - 0:1. Antoni opdpověděli nenápadnou akcí, kdy Burgy předal míč Zbóřovi, ten si jej přehodil na nezraněnou levou a ranou na přední tyč relativně jednoduše srovnal - 1:1. Ovšem soupeři - v první půl plní sil - stále zlobili, ve dvacáté minutě vysoký obránce za tiché asistence rozhodčího fauloval Burgyho a vyrazil do nájezdu tří na dva. Oba beci Antonů drželi nabíhající útočníky tak pečlivě, že to borec s balónem vzal na sebe a Kočku spolehlivě prostřelil -2:1. Naštěstí hned v další minutě Burgy vyškolil jak svého beka, tak i gólmana - 2:2. A aby toho nebylo málo, neuběhla ani další minuta a Antoni už vedli - Burgy se zbavil beka a přihrávkou okolo gólmana vyzval k jednoduché koncovce Kubu - 3:2.

Do druhé půle jsme šli s tím, že starší soupeře s jedním borcem na střídání prostě uběháme a to se nám postupně dařilo. Nejprve se Kuba na ose hřiště zbavil svého strážce a tvrdě vypálil pravou nohou na levou tyč - 4:2. Potom Zbóřa důsledně napadal soupeřova gólmana u rohového praporku a i když byl bolestivě sestřelen skluzem na bolavý kotník, dokázal míč z pravé strany hřiště dostat před branku, kde se nejlépe zorientoval Anton 4 Vlasta - 5:2. Tímhle momentem jsme sice přišli o Antona 23, ale nikoliv o střelecký apetyt. Gólman soupeře s přibývajícím časem stále více vyrážel do pole a v 58. minutě už jeho výlet Anton 15 Burgy potrestal střelou přes půl hřiště do odkryté branky - 6:2. Odšpuntoval tím střelecké rodeo závěru zápasu. Nejprve soupeřův útočník využil benevolence Antonské obrany ke snížení na 6:3, vzápětí Meďákovu přihrávku víceméně nevědomky dolačil do brány důsledně dobíhající Zdenda - 7:3. Po tomto zápisu již rozhodčí nenechal ani rozehrát a zápas ukončil.

S hvězdami Antonů se to má takto: Hvězdou č.1 je Anton 15 Burgy, dvojku si připíná Anton 11 Kuba a trojku Anton 18 Zdenda. Malou hvězdičku - a doufáme, že i s léčivými účinky - posíláme Antonovi, který poprvé nastoupil se svým číslem 23, Zbóřovi. Jeho příspěvky budeme potřebovat i v dalších kolech.

 

7.kolo

Anton aus Tirol – Bum bar 5:3 (3:2)

Čtvrtek 19.5.2022; 19:15 hřiště HRAB1; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A2 Meďák, A3 Karel, A5 Kopa, A10 Sváťa, A11 Kuba, A15 Burgy, A18 Zdenda,. A23 Zbóřa

Branky 15.min A15 Burgy 1:0; 17.min A11 Kuba 2:0; 19.min A15 Burgy 3:0; 19.min. 3:1; 23.min. 3:2 46.min 3:3; 55.min A23 Zbóřa 4:3; 60.min A18 Zdenda 5:3

Antoni se i v sedmém kole mohli spolehnout na špičkovou docházku. Čtyři lidi na střídání, všechny ofenzivní hvězdy v akci a na druhé straně soupeř, který dosud dosáhl na tři remízy a jednu kontumační výhru. To vše svádělo k myšlenkám, že nic než výhru Antoni neberou.

Zápas začal pomalým oťukáváním, z opatrného boje během první čtvrthodinky vybočila parádní bomba Antona 23 Zbóři, který se nejprve špatným zpracováním připravil o možnost jít do samostatného nájezdu, ale vzápětí prásknul do míče od pravé postranní lajny a pořádně zatřásl bližší tyčkou soupeřovy branky. Sítě se začaly vlnit až ve druhé čtvrthodince. Nejprve Zbóřa vysunul doprava Karla, ten protáhl krok, aby míč zastihl na hrací ploše a přihrávkou pod sebe vyzval ke skórování Antona 15 Burgyho – 1:0. Za dvě minuty Zdenda udržel na zádech v tvrdém souboji u levé postranní čáry dotěrného zadáka, prostrčil míč na Kubu a Anton 11 si nájezd zleva na gólmana vychutnal utaženou placírkou na zadní tyč – 2:0. Uběhly opět dvě minuty a radovali jsme se potřetí. Burgy na vlastní polovině hodil aut napříč obranným pásmem na Karla a vyrazil do sprintu. Anton 3 si míč jedním dotykem zpracoval a druhým vykouzlil patrně nejlepší pas svého života, míč se rozeběhnuté patnáctce snesl k nohám právě tak, aby nechala ze sebou svého strážce a udělala kličku vyběhnuvšímu gólmanovi – 3:0. Vše bylo pro Antony zalité sluncem, ale během vteřiny se všechno změnilo. Je otázkou, jestli na Antony padlo nějaké uspokojení nad průběhem zápasu, nebo zda bylo chybou, že po hned po gólu šli střídat tři hráči, takže více než polovina sestavy nebyla úplně v provozní teplotě. Každopádně hned po rozehrání proběhli Bumbarští naší obranou jako nůž máslem a zcela volný útočník u levé tyče věšel do prázdné – 3:1. Soupeřům najednou narostla křídla. Ve 23.minutě přišla fatální ztráta míče na půlce a soupeřův střelec otřel svůj pokus o Kočkovu pravou tyč - 3:2. V samotném závěru první půle ještě Sváťa čítankovým skluzem na poslední chvíli zmařil šanci soupeřů na vyrovnání poté, co přízemně zahraný rohový kop propadl až na zadní tyč. Na druhé straně Antoni zaujali signálem z trestného kopu: Sváťa zprava poslal přihrávku podél pokutového území na Karla, ten z první sklepl proti noze Zbóřovi a po jeho ráně za překonaným gólmanem vykopával míč z branky soupeřův zadák, který se tam nenápadně stihl přemístit z tříčlenné zdi. Byla to taková první vlaštovka z trenérské díly Antonů, další – doufejme – budou následovat.

Ve druhé půli se rozjelo Antonské trápení. Soupeři disponovali důraznou obranou, před gólmanem byli zataženi ve čtyřech a hlavně pro míčové kousky Burgyho neměli vůbec pochopení. Na druhé straně hřiště měli ramenatého hroťáka, který zpracovával dlouhé míče pro nabíhající spoluhráče a zápas byl tak stále na vážkách. Ve 46. minutě Anton 2 na půlce školácky ztratil balón, což vytočilo Karla v obraně natolik, že na okamžik přestal bránit a bylo zle, nepříliš prudká rána právě o jeho patu změnila směr a zamířila přesně k tyči – 3:3. Rozhořel se boj o vítězný gól, teď už nikdo neměl nic jisté, nabuzení soupeři hrozili z každé akce, na naší straně se parádně uvolnil Zdenda a jeho rána levou málem přerazila pravou tyč soupeřovy branky. Rozuzlení přišlo pět minut před koncem. Tvrdá rána jednoho z Bumbarských útočníků by kdekomu vyrazila dech, ne však Kopovi, Anton 5 zatnul všechny svaly na břiše a okolí, míč si sklepl k noze a poslal za obrannou linii soupeře jemný oblouček, u kterého byl Zbóřa dříve než soupeřův gólman. Anton 23 si míč píchl do strany, ustál gólamnů pokus o stažení k zemi a z úhlu míč dočutnul do odkryté branky – 4:3. Teď už soupeři neměli na co čekat a vrhli se do útoku. Anton 11 Kuba dvakrát bolestivě nasadil různé části svého těla na zblokování střely a když jsme v poslední minutě přestáli roh soupeře, vyvezl míč Burgy a připravil jej Antonovi 18. Zdendova koncovka zleva k pravé tyči zápas symbolicky ukončila, od půlící čáry se už ani nerozehrávalo.

Králem večera byla Anton 23 Zbóřa, jehož gól celé utkání rozlouskl. Druhou hvězdou zvláště za první půli se stává dvougólový Anton 15 Burgy a třetí hvězdu si připíná Anton 10 Sváťa, jehož dominantní výkon v obraně gradoval v půli druhé. Malé pokárání za sobecké počínání na hřišti si vysloužil Anton 18. Nestřídat ve druhé půli ani jednou je celkem problém i za menšího počtu náhradníků, natož když na lajně stojí čtyři odpočinutí kamarádi. 

 

8.kolo

Anton aus Tirol – Morová rána 4:4 (3:0)

Čtvrtek 28.5.2022; 19:15 hřiště HRAB1; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A8 Mojmír, A10 Sváťa, A18 Zdenda,  A11 Kuba, A12 Milánek, A15 Burgy, A5 Kopa, A23 Zbóřa

Branky: 6.min, A18 Zdenda 1:0; 14.min. A15 Burgy 2:0; 30.min. A8 Mojmír 3:0; 38.min A15 Burgy 4:0; 48.min 4:1; 55.min 4:2; 58.min 4:3; 58.min 4:4

Ani do osmého kola Antoni netrpěli docházkovou nouzí, tedy alespoň to tak zpočátku vypadalo. Antona 3 skolil nějaký moribundus, tak se coby vedoucí mužstva dostavil pouze s registračkami, Anton 2 Meďák dal přednost jiné zábavě, Anton 9 se v této sezóně spíše věnuje výchově mládeže, Anton 4 nechodí nikterak pravidelně a Anton 13 na to letos nějak hodil bobek, ale jinak jsme šli do boje v plné síle tedy se třemi borci na střídání.

Neděláme to často, ale nejprve se zastavme u jedné postavy: zápas odřídilo děvče. Nic proti tomu, ale když už si někdo vezme píšťalku a nechá si za to zaplatit, měl by mít alespoň povrchní znalost pravidel. Tahle dáma kupila chybu za chybou. Ve finále se to asi vykompenzovalo – frajer, co měl dostat žlutou za ostré sražení unikajícího Zbóři v první půli, jí dostal v půli druhé za podstatně banálnější zákrok, neodpískané zákroky na Burgyho na straně jedné vyvážily nesmyslně odpískané zákroky na Zdendu a Kubu. Trestné kopy stejně byly k ničemu, neboť děvče, coby nejmenší osoba na hřišti s délkou kroku cca 40 cm, vždy poctivě udělalo pět kroků, čímž tedy postavilo zeď do úctyhodné vzdálenosti dvou metrů a to se obstřelit prostě nedalo. Každopádně Anton 10, který ne nadarmo používá přezdívku „Nasertivní Tonda“, tohle rozhodování po nějaké chvíli nevydýchal a v zájmu poklidu se dobrovolně vzdal svého dalšího účinkování v zápase. Je třeba si říci, že nám jeho rozvaha a čtení hry chybělo, zvláště v závěru.

Každopádně první půle vyšla Antonům nad očekávání. Anton 8 v roli zastupujícího kapitána sice prohrál los, ale dokázal to nějak přejít, takže jsme v první půli měli ostře zapadající slunce v zádech. To mohlo hrát roli i v první brance. Soupeřův gólman podběhl centr z rohového kopu, Zdenda na zadní tyči trkl do balónu „koníčkem“ a ten zapadl do horního rohu – 1:0. Soupeři mohli kontrovat také po standardní situaci, šikovný útočník po autovém vhazování trefil hlavou bližší tyč, míč putoval okolo brankové čáry, na druhé straně dorážel druhý útočník a jeho pokus zpacifikoval na čáře fantasticky Kočka. Ve 14. minutě se Burgy šikovně vyhnul soupeřovu obránci a ranou levou nohou na bližší tyč přidal druhý gól. Záhy jsme mohli přidat třetí branku, po rohu soupeře se k odraženému míči prodral Zbóřa, ovšem při svém samostatném nájezdu nezvedl míč dostatečně a soupeřův gólman jej dokázal vytlačit na roh. Podobně dopadl stejný souboj po rohovém kopu – polovysokou ránu z bezprostřední vzdálenosti brankář soupeře vytáhl ramenem nad břevno. Třetí branky jsme se dočkali až v samotném závěru první půle. Anton 8 Mojmír symbolicky akci rozjel přihrávkou na střed, Burgy dlouho vymýšlel, jak mu míč vrátit a nakonec z pravého křídla vykouzlil oblouček, který gólman soupeře podběhl a Mojmír ukázkovou rybičkou poslal míč od jedné tyče do druhé a do sítě – 3:0.

Druhé půle se rozjela hodně ostře. Tvrdé zákroky, slovní provokace, od posledního vzájemného zápasu zůstalo pár nevyřízených účtů, nezastíráme, že s Morovou ránou do nějakého partnerství asi nepůjdeme. Ve 38. minutě Anton 15 Burgy nikoho nezranil, ani nezhmoždil, ale dva beky i gólmana dokonale zesměšnil – 4:0. Tímto momentem se obraz hra změnil. Je otázkou, jestli to bylo tím, že soupeři už neměli co ztratit a vydali ze sebe to nejlepší, nebo jestli Antoni ve falešném pocitu, že mají vyhráno, začali lajdačit. Asi kombinace obojího. Soupeři dokázali více vytěžit z nadstandardních hráčů č.10 a 24, ovšem Antoni místo jednoduchého řešení situací začali i před vlastní brankou vymýšlet „něco z Pelého školky pro malé fotbalisty“, což v součtu vedlo k tomu, že Antoni nějaký čas nebyli schopni  s míčem smysluplně přelézt půlící čáru. Když ve 48. minutě jednu střelu vyrazil Kočka, druhou na čáře Kopa, ovšem soupeři přes početní nevýhodu dostali třetí pokus, který už v síti skončil, zdálo se, že jde pouze o kosmetickou úpravu skóre. Zbóřa po kolmici od Zdendy nechal vyniknout gólmana, Milíánek po hezké kombinaci pálil těsně kolem levé šibenice, Burgy v dobré pozici hledal Zdendu a i ten místo koncovky z první ještě zkoušel obejít brankáře. Prostě šancí na pátý gól bylo dost, jenomže pět minut před koncem přišla fatální ztráta míče na půlce a autor první branky v Kočkově síti přidal střelou o pravou tyč druhý zásah. I vedení o dvě branky by tým tak zkušených hráčů měl v pohodě ubránit, když do konce chybí pět minut, jenomže Antoni dostali chuť rozhodnout. Dnes nehrající kapitán a vedoucí mužstva v jedné osobě se na lajně mohl ukřičet, že se musí především bránit a na rohový kop nesmí nabíhat tři hráči. První takový pokus ještě Antoni dokázali zakončit, druhý už skončil brejkem dvou na jednoho a dovezením míče do prázdné branky. Hned po rozehrání to nejlepší hráč soupeře zkusil zprava. Už se nikdo nedozví, jestli střílel, nebo centroval, balón mířil někam k přilehlé škole, ale cestou škrtl o hlavu Antona 11 a ta jej nasměrovala do šibenice Kočkovy branky – 4:4.

Neuvěřitelný závěr Antony připravil o výhru, na kterou bylo po první půli celkem slušně zaděláno. Kdyby zápas skončil ve 45.minutě snadno bychom určili hvězdy dne a těšili se na další zápas. Díky vlastní laxnosti a špatnému přístupu místo toho na kolenou zoufale hledáme ztracené sebevědomí.  Musíme si uvědomit pár zásadních věcí: ani stav 4:0 není "hotovo", až do konce se musí hrát "na krev". Bránit musí všichni - minimálně ve třech a i čtvrtý hráč se musí alespoň snažit být "za balónem". A hlavně - pokud nehoníme skóre v samotném závěru zápasu - na roh se nabíhá maximálně ve dvou. Cokoliv jiného hrozí brejkem a nemá smysl ho riskovat!

 

9.kolo

Anton aus Tirol – Gaučáci 2:2 (0:1)

Středa 1.6..2022; 18:00 hřiště HRAB1; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A8 Mojmír, A3 Karel, A2 Meďák, A9 Mlaďas.  A11 Kuba, A12 Milánek, A15 Burgy, A5 Kopa, A23 Zbóřa

Branky: 19.min. 0:1; 31.min. A23 Zbóřa 1:1; 44.min. 1:2; 49.min. A23 Zbóřa 2:2

 

Podle zápisu o utkání by se mohlo zdát, že Antoni neměli žádné problémy se sestavou a když už, tak maximálně proto, že hráčů bylo k dispozici moc. čtyři lidi na střídání jsou vskutku luxus, hned několik Antonů nabízelo, že svou účast zruší, ovšem vedoucí mužstva je přesvědčil, aby dorazili a dobře udělal. Na úvodní hvizd totiž na hřišti byla pouze základní pětka složená výhradně z Antonů v superveteránském věku. Anton 23 zahlásil desetiminutové zpoždění relativně včas, Milánek krátce před zápasem hlásil dvacet minut, Kuba nehlásil pro jistotu nic a přišel z opozdilců zcela poslední. Byli jsme tedy vděčni za Burgyho který na vedlejším basketbalovém hřišti přestal dovádět s potomstvem a začal se nesměla protahovat za lajnou už v první minutě. 

Soupeři hrající o záchranu našeho rozpoložení patřičně využili a vlétli na nás. Kočka hned v první minutě vykopl špičkou kopačky střelu šikovně schovanou za obránce. Krátce na to se na něj řítil soupeřův útočník sám, ale kličku přetáhl a skončil u rohového praporku, vzápětí další kombinační akce neskončila zasunutím do prázdné jenom díky nešikovnosti zakončujícího. Na druhé straně Burgy připravil pozici pro Meďáka, ale tomu do koncovky stihl hrábnout jeden z beků soupeře. S postupujícím časem a doplněním soupisky o opozdilce začala naše hra nabývat na síle, ale i tak byla první půle poznamenaná rozháraností a nesoustředěností a také tím, že jsme v devatenácté minutě předvedli klasický Antonský obranný kolaps. Situace se vyvrbila tak, že se Anton 23 Zbóřa dostal s míčem mezi naše beky a najednou byl úplně poslední. Na levé straně se rozeběhl Milánek, ovšem nejmladšímu Antonovi se křížný pas vůbec nepovedl, balón bez problémů schoval do rukavic soupeřův gólman a nikterak nelenil - okamžitě poslal výkop za naší obrannou linii, kde ani Zbóře nestíhal rozeběhnutého čahouna, který si nechal míč jednou skočit a z voleje propálil Kočku - 0:1. Vyrovnat mohl vzápětí Meďák ale zřejmě i kvůli sluníčku míč hlavou minul a za volejbalovou smeč si vysloužil maximálně pokárání poněkud arogantnějšího sudího.

Do druhé půle jsme šli nažhavenější a soustředěnější, což se vyplatilo takřka okamžitě. Hned po rozehrání jsme soupeřům sebrali balón, Burgyho ránu gólman jenom vyrazil a Anton 23 Zbóřa míč šikovně o zem poslal do sítě - 1:1. Rozhořel se zajímavý zápas, na naší straně štrikovali s míčem hlavně Burgy Zbóřa a Kuba, na druhé straně stále hrozili Gaučáci a když nehrozili oni, zatopili jsme si sami: Kočka šel boxovat centr na nebezpečného čahouna a oslněn sluníčkem poslal míč pár čísel od své šibenice. Na druhé straně Burgy připravil pozici Mojmírovi, toho zradil první dotek. A tak přišel druhý gól v naší síti, který jsme vzali jako přes kopírák s tím prvním. Opět se obránci na stranách hřiště kochali naší útočnou akcí a nedošlo jim, že za chvíli může být všechno jinak. Soupeřův gólman opět skryl míč do rukavic a bleskovým výhozem poslal na zteč útočníka, který se rozeběhl asi o vteřinu dříve a jedním dotykem prohodil bezmocného Kočku. Zdá se, že nemáme problém ani tak se samotným bráněním, jako spíše s tím, včas si uvědomit, že teď sice máme balón, ale za chvilku jej mít nemusíme - televizní komentátoři pro to používají poměrně moderní termín "přepínání". Každopádně teď jsme vyrovnali celkem rychle, Burgy sebral rozehrávku soupeřova gólmana, který se často zapojoval do hry mimo své pokutové území, našel na středu Zbóřu a ten zpoza obránce překonal navrátivšího se nešťastníka přízemní střelou do protipohybu - 2:2. Rozhodnout se ani jednomu týmu nepodařilo, na jedné straně Kopa zachránil nájezd dvou útočníků poté, co si s rozehrávkou příliš nepotykal Karel, na druhé straně Meďák u levé tyčky na Burgyho nabídku nedosáhl. A pak tu byly nějaké (ne) penaltové situace. Nejprve si Kuba zády k brance zpracovával balón, když jej soupeř vzal přes achilovky, sudí ani nezapískal, o to více se vztekal a vyhrožoval kartami, když jsme k tomuto rozhodnutí měli své výhrady, zvláště proto, že k téhle situaci došlo hodně na hraně vápna. Krátce na to si soupeřův brankář opět hrál s ohněm až příliš a výsledkem byla střela, kterou na čáře zlikvidoval obránce, balón mu pleskl někam do oblasti třísel a rozhořely se spory: pomezní potvrdil hlavnímu, že bylo zahráno rukou, ovšem ten - přestože k celé situaci došlo asi metr před brankovou čárou - k našemu překvapení nařídil trestný kop z hranice vápna. Vzhledem k tomu, že ruka nebyla až tak průkazná, jsme ani moc neprotestovali, Burgy si ťukl míč se Zbóřou a potom vzdálenější tyč branky o pár čísel minul. Když už ubíhaly poslední vteřiny utkání, navedl si míč Zbóřa zleva na střed a pumelicí k přilehlému lesíku zápas symbolicky ukončil. Zlepšený výkon ve druhé půli stačil pouze na bod.

Hvězdou č. 1 byl dvougólový Zbóřa, druhou hvězdu si připíná neúnavný Burgy a třetí dnes velice agilní Mojmír. 

 

10.kolo

 

Anton aus Tirol – Kings of Kent 2:3 (0:2)

Středa 8.6.2022; 18:00 hřiště HRAB1; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A3 Karel, A2 Meďák, A5 Kopa, A9 Mlaďas, A10 Sváťa,  A11 Kuba, A23 Zbóřa

Branky: 9.min. 0:1; 12.min. 0:2; 39.min. A9 Mlaďas 1:2; 41.min. Anton 11 Kuba 2:2; 58.min. 2:3

 

I v předposledním kole na Antony čekal soupeř, který dosud posbíral tak málo bodů, že byl zralý na sestup a i tentokrát se ukázala ošidnost Hanspaulské ligy, kdy týmy, hrající o záchranu do poslední chvíle, na závěr soutěže pod tlakem sestupu výrazně zlepší svou docházku. Antonů přišlo na zápas devět, což byl celkem slušný počet, ovšem soupeřů se dostavila kompletní jedenáctka. Jak jsme pochopili z řečí okolo, někteří borci dorazili v této sezóně vůbec poprvé. Marně jsme doufali, že šest lidí na střídání způsobí v soupeřových řadách spíše zmatek, Králové z Kentu pragmaticky nechávali hrát ty nejšikovnější, kteří víceméně slezli z placu jenom, když si potřebovali oddechnout.

Začátek Antonům příliš nevyšel, v deváté minutě si prostorově výraznější, leč velice šikovný borec odskočil při rohu od obránce, dostal přesný míč na nohu a trefil neomylně na zadní tyč – 0:1. Za dvě minuty tentýž hráč vyzpovídal kompletní Antonskou obranu a na jeho přihrávku před prázdnou branku mlsně čekala hned dvojice osamocených střelců – 0:2. Antoni se rozjížděli pomalu, největší šanci na snížení připravil Zbóřa přihrávkou zleva Kopovi, nabíhajícímu na druhou tyč z druhé vlny, ale jeho zakončení atakovalo přilehlé parkoviště. Gólman soupeře si tak na straně proti sluníčku nemusel připsat jediný zákrok a v pohodě držel čisté konto.

Do druhé půle jsme se utěšovali, že soupeře chytíme do Csaplárovy pasti a ono k tomu skutečně došlo. Obránci pomalu přišli na to, jak eliminovat nejšikovnějšího soupeře, ostatním hráčům narůstalo sebevědomí, které podpořil Mlaďas v 39.minutě. Antoni podrželi míč, obehráli ho z jedné strany na druhou a zpět, oba beci se při výměně nenápadně posunovali vpřed, až do toho Mlaďas zprava prásknul a parádně vymetl bližší šibenici – 1:2. Už za dvě minuty kopal Zbóřa trestný kop zprava kousek za půlící čárou, jeho prudký nástřel jeden z beků přizvedl a Kuba na zadní tyči roztočený balón trkl do sítě – 2:2. Rázem se zdálo, že soupeř je kouzla zbaven a my se hnali za dalším gólem. Sváťovu bombu z trestného kopu vytáhl gólman, další pokus Mlaďase ze stejného místa šel těsně nad. A potom jsme prožili nepříjemné penaltové déjà vu. Podobně jako minulý týden si Kuba naběhl na rohový kop a při pokusu o zakončení jej sestřelil gólman soupeře, který do souboje přišel pozdě. Nastala klasika: Antoni se dožadovali penalty, soupeři tvrdili, že šlo o faul na gólmana. Do té doby celkem přesný sudí zbledl, aniž by zapískal, se šel poradit s pomezním (pro kterého to byl vůbec první zápas v této roli) a ve finále z téhle situace vykouzlil balón rozhodčího, který dal gólmanovi soupeře. Asi není třeba zdůrazňovat, že tohle „rozhodnutí“ nás příliš nepotěšilo. Co na tom, že soupeři, kteří v průběhu téhle taškařice vymýšleli všemožné teorie, jak je možné, že míč zamířil těsně vedle branky, když jej dle nich zahrál vzápětí faulovaný brankář, snažící se o odkop, nám ve sprše posléze potvrdili, že tohle holt měla být pětka. Zdálo se, že zápas plyne k remíze, ale nebylo tomu tak. V 58. minutě Anton 3 nejprve na půlce vybojoval balón, nechal si jej pěkně skočit a následně čelil výtkám spoluhráčů, kteří měli dojem, že z této situace šlo vytěžit více než zakončení mimo tři tyče. Rozhozený kapitán zacouval do obrany a ukázkově podskočil výkop od branky, který za ním nabíhající útočník hlavou usměrnil mimo Kočkův dosah – 2:3.

Hvězdou č.1 byl Anton 23 Zbóřa, hvězdou číslo 2 neúnavný Anton 11 Kuba, třetí hvězdu si připíná Anton 9 Mlaďas a jeho milimetrově přesná levačka

 

11.kolo

Anton aus Tirol – Deko 1:7 (0:4)

Čtvrtek 23.6.2022; 20:15 hřiště MIKU4; UMT3

Sestava: A1 Kočka - A2 Meďák, A5 Kopa, A8 Mojmír, A10 Sváťa, A9 Mlaďas, A12 Milánek, A23 Zbóřa

Branky: 08.min. 0:1; 14.min 0:2; 18.min 0:3; 21.min. 0:4; 36.min Anton 23 Zbóřa 1:4; 48.min 1:5; 52.min 1:6; 55.min. 1:7

Do posledního kola šli Antoni s jistotou umístění na bedně, ale také se spoustou vrásek. Problémy pracovního, či zdravotního charakteru postupně hlásili všichni mladší Antoni, tj. A23, A18; A11, A15 i A4, do toho si kapitán týmu pokecal s ortopedem a vyšel z toho se dvěma dírami v koleni s berlemi na dobu šesti týdnů. Dlouho se zdálo, že proti jistému vítězi naší skupiny nastoupíme symbolicky pouze se zakládajícími členy, ale nakonec se dal alespoň na 50% dohromady Anton 23 Zbóřa. To soupeři se s ničím nemazali, na hřiště nastoupili se třemi borci na střídání a v sestavě nechyběl ani osmnáctigólový borec, kterému pouhé dva zásahy scházely na vedoucí příčku střelecké tabulky. Tu okupovala naše absentující patnáctka, ovšem - jak trochu napovídá výsledek, tedy jeho výše -  neuhájila ji.

Hráči z Deka se sice v průběhu sezóny několikrát vyjádřili, že se jim do nejvyšší soutěže zase tak moc nechce, ale minimálně jeden hráč z jejich kádru na ní má levou zadní. Borec v bleděmodrém dresu s číslem sedm hned od začátku pevně držel taktovku zápasu ve svých dlaních. Nízké těžiště, rychlý pohyb s míčem i bez něj, klička na obě strany, tvrdá střela po krátkém nápřahu, tomu všemu Antoni čelili s vypětím všech sil a odolali osm minut. Potom tento šikula zaštrikoval s míčem na naší levé straně a vyzval ke koncovce svého kolegu z útoku – 0:1. Další dvě jeho přízemní rány prošly Kočkovy mezi nohama a když se po dvaceti minutách trefil bodlem i jeden ze starších obránců soupeře, bylo víceméně po zápase. Antoni se snažili o rychlé brejky a také si vypracovali nějaké střelecké příležitosti: agilní Milánek jednou poslal míč přes síť dělící na Mikulovce jednotlivá hřiště a trefil branku na velký fotbal na druhé straně areálu, podruhé jeho přízemní střelu soupeřův gólman v pohodě zpracoval jako malou domů. Hodně jsme spoléhali na Zbóřu, který obětavě nastoupil s dobíhající virózou a vepředu podržel hodně balónů, ale střelecky přáno mu v první půli nebylo. Těsně před půlí se Milánek chytře protlačil k míči, který soupeřův zadák pouštěl do autu a jen těsně minul zadní tyč. Možná to chtělo spíše přihrávku na dobíhajícího Mojmíra. Na druhé straně hřiště Kočka několikrát čaroval a držel relativně nízké skóre.

Na začátku druhé půle jsme se dočkali snížení. V podstatě akci začal Anton 2 Meďák, když krásnou otočkou u vlastního rohového praporku vykoupal dvojici soupeřů, míč jsme do koncovky nedostali, ale soupeřův gólman si s rozehrávkou zrovna dvakrát nepotykal, Zbóřa jeho přihrávku vystihl a po dvou zasekávačkách napálil míč k pravé tyči – 1:4. A i nadále jsme měli šance: Zbóřa šel z půlky, mírně zprava a relativně sám, ale, když jej pomalu dobíhali soupeřovy beci, se spolehl na razanci a branku minul. Podobně to měl postavené Kopa, ale ten si na koncovku nevěřil, tak vyzval ke střele na druhé straně Milánka, ani ten v sobě nevydoloval sebedůvěru ke střele, tak ještě oslovil na středu Meďáka, ale toho už beci soupeře zpacifikovali. A někde mezi tím soupeřovy střelci ostřelovali Kočku. Ten něco chytil chtěně, něco jej trefilo ve chvíli, kdy se už rezignovaně otáčel, minimálně pětkrát zvonila tyč a pokusy, co zařízení o chloupek minuly, se spočítat nedaly. Nakonec se v poslední desetiminutovce soupeři ještě jednou pořádně utrhli. Na střelu ze střední vzdálenosti Kočka nereagoval, protože přes skrumáž těl před sebou neviděl a poslední dva zářezy si připsal hrdina zápasu, který si tak nasadil korunu pro krále střelců. Antoni sice odkráčeli se sedmičkou na hřbetě, ale výkon to nebyl tak zlý, obranná hra měla hlavu i patu a výsledek tak nějak korespondoval s rozložením sil, daným početnou absencí mladších Antonů.

Hvězdou číslo 1 byl Anton 23 Zbóřa, bez něhož bychom asi museli na útok rezignovat úplně. Hvězdou číslo dva byl Anton 2 Meďák, který se překvapivě soupeřům vyrovnal v důrazu, hvězdou číslo tři v koncovce aktivní Anton 12 Milánek.